La figura de la Marreca | Una dragona molt femenina

– La que podria ser primera fera “trans” del bestiari català.

– Una bonica dragona que pretén visibilitzar la diversitat.

Va nàixer coincidint amb la celebració de l’octubre trans, i és tot un símbol d’igualtat que pot servir per normalitzar la presència entre nosaltres d’elements que enalteixen la diversitat de gènere.

La que podria ser la primera fera trans del bestiari català neix de la ma de la comunicadora audiovisual i activista trans, Sílvia Pérez-Pallarès (@silviasicore). L’autora ha ideat, moldejat i pintat la figura de la Marreca amb la intenció d’omplir el buit de referents amb diversitat de gènere dins de la cultura tradicional i, al temps, que la ciutat pugui gaudir d’un simpàtic element promocional.


Qui és la Marreca?

La Marreca és una dragona molt femenina, queda clar que de la mateixa espècie que lo Marraco, la seva mandíbula quadrada, les dents afilades, els ulls redons, les crestes als costats del cap i per tota l’esquena, la panxa enorme que reposa a terra, les grans urpes i el no tenir ales… tot ens diu que és una dragona com lo Marraco, encara que ella sigui blava i lila, tirant a rosa, que es pinti els llavis i les ungles i que estigui tan ben dotada, per devant… i pel darrera. La Marreca aspira a ser la primera dragona obertament “trans” del bestiari català.


I per què Marreca amb “e” i no Marraca?

Doncs l’origen del bateig com a “Marreca”, amb “e” neix de la possible etimologia del propi nom i de les diferències en la pronúncia de les vocals al llarg i ample dels països catalans. Hi ha qui diu que la paraula “Marraco” te la seva homònima a les illes balears, on la seva fera originalment s’anomenava “marrec” (substantiu que fa referència un noi entremaliat) la importació del terme, pronunciat en balear, on la “è” oberta sona com una “a”, i la pronúncia lleidatana van fer el canvi… el Marrèc va passar a ser Marrac i de Marrac a Marraco, és de suposar.

Hi ha altres teories de l’origen del nom del Marraco, però aquesta és la que se suposa més verídica i ens val per donar un nom bonic i agradable a la nouvinguda, fent a l’hora una picada d’ull al llenguatge inclusiu i a la pronúncia lleidatana. Amb l’accepció Marreca doncs, retornem a aquella suposada etimologia original i en fem un mot que, amb “a” i en femení, no ens sonava gaire be. Oi?.


Si voleu saber més coses del seu company, lo Marraco, podeu consultar aquestes fons d’internet…

https://es.wikipedia.org/wiki/Marraco

https://www.festeslleida.cat/casa-dels-gegants-es/el-marraco

https://cultura.paeria.cat/festes-i-cultura-popular/marraco

https://www.yumpu.com/es/document/read/13503194/historia-de-lo-marraco-de-lleida-elsgegantsdelleida


Respecte a l’autora…

L’autora, Sílvia Pérez-Pallarès (@silviasicore) dona trans nascuda a Lleida, de família reconeguda dins la cultura i l’art, porta molts anys en el món de la comunicació audiovisual i la creativitat gràfica. Ha treballat per compte aliè i com a freelance per a moltes empreses i institucions de les nostres contrades, a més de participar en diversos projectes d’emprenedoria i start-ups a Barcelona. Darrerament s’ha bolcat en l’activisme polític lgtbi, tant a nivell nacional com local. En aquest aspecte també col·labora amb diverses organitzacions públiques i privades per tal d’impulsar la coneixença de les problemàtiques socials i laborals, així com la recerca de la igualtat i la no discriminació, tot potenciant els referents positius dins del col·lectiu lgtbiq+.

Després de guanyar, ja fa anys, el concurs de mascotes del Basquet Lleida amb la creació del “Crack”, el caragol més patós de les pistes del país, va rebre l’encàrrec de dissenyar un altre caragol il·lustre, i així va néixer l’Hèlix, la mascota de l’Aplec. Amb aquest currículum de mascotes d’arrel lleidatana, no és estrany que la Sílvia es fixés en la imperiosa necessitat de dotar al simpàtic Marraco d’una companya femenina què, a més i venint d’ella, havia de ser trans.


Les raons de ser…

En aquesta ocasió, la creació de la Marreca és una proposta més per dotar a la nostra ciutat d’elements diferenciadors que reforcin la imatge d’inclusivitat i acollida a les diversitats què, sent com som cruïlla de camins i cultures, ha caracteritzat des de sempre a la nostra ciutat.

Actualment, a més de la figura moldejada en argila polimèrica que es pot veure a les fotos, ja s’estan fent dissenys gràfics amb la seva imatge i s’està creant la versió virtual en 3 dimensions per a futurs usos de reproducció virtual i d’impressió 3D.

La Marreca és un element disponible, que s’ofereix a les entitats i institucions que la vulguin utilitzar en les seves activitats. En primer lloc s’ha ofert a l’Ajuntament de Lleida per que pugui ser, si ho decideix, la principal impulsora des de les seves diverses regidories, però resta oberta a arribar a acords de cessió de drets de reproducció gratuïts amb qualsevol que la vulgui desenvolupar.

La intenció futura és fer, amb la imatge de la nostra nova amiga, tot tipus de figures i peces de merchandising promocional per ajudar-la a difondre el seu missatge entre la ciutadania i els visitants de la ciutat. Per exemple creant els trofeus de uns futurs “Premis Marreca” per a entitats o persones que hagin destacat en la defensa del col·lectiu lgtbi i els feminismes. També hi ha la possibilitat d’utilitzar-la en tot tipus de comunicació gràfica (cartells, còmics, fulletons, etc.) amb el mateix objectiu promocional. Més endavant, l’objectiu que es proposa és, si així ho volgués la ciutat, fer una figura que surti amb el seguici amb la comitiva dels gegants de Lleida, al costat del seu estimat Marraco, elevant-se així en un futur a la categoria d’element tradicional del bestiari català.


Si voleu contactar amb l’autora, per saber més detalls o cessió de drets de reproducció, ho podeu fer al correu silviasicore@gmail.com, cercant a les xarxes socials (@silviasicore), o directament al telèfon 630517789.

Lleida, Desembre 2021